Omlós-ropogós libacomb fokhagymás burgonyával, boros káposztával

Hírlevél feliratkozás

Friss receptek, újdonságok, húsipari információk! Online Vezérhús Magazin most fél évig ingyenesen!

Küldés


Vezér-hús Kft. Budapest XVIII. Balassa u. 2-10. Pestszentlőrinci vásárcsarnok
(Üllői út - Haladás utca kereszteződés)
Telefon: +36 1 297 0058 Fax: +36 1 297 0059 +36 20 915 8907 vezerhus@gmail.com
Recept - Omlós-rompogós libacomb lila káposztával, burgonya pürével

Hozzávalók 4 személyre:

4 db libacomb, só, fokhagyma

Köretekhez: burgonya,  1 fej lilakáposzta, 1 fej lilahagyma, kristálycukor vagy nádcukor, 1-2 dl vörösbor, 2 evőkanál balzsamecet, só, őrölt kömény.

 

Elkészítése:

A combokat alaposan megtisztítjuk, papírtörlővel a vizet felitatjuk róluk, majd jól besózzuk mindenütt és egy tepsibe helyezzük őket, a bőrükkel lefelé.
A sütőt előmelegítjük 200-220°C -ra, és betesszük a húst sülni. 40-45 perc alatt nagyjából kisül a bőréből a zsír nagy része, ekkor megfordíthatjuk a combokat, így is sütjük kb. fél órán át, ekkor már kissé barnul a bőre. Mellé dobunk héjában hagyott fokhagyma gerezdeket.
Ha túl sok a zsír alatta, kiszedjük (a krumplihoz fogjuk felhasználni, na meg bármihez később, ha még marad, pl. kenyérre kenhető, hagymával isteni), de maradjon még kb. fél centinyi.
A fokhagymákat kivehetjük. Ezt követően lefedjük alufóliával és tovább sütjük, puhítjuk még 20-30 percig.

Közben figyeljük, elég puha-e. Kissé vegyük vissza a sütő hőmérsékletét,  ha puha a hús, levesszük a fóliát, és visszatesszük bőrrel felfelé és kb. negyed órán át pirítjuk a tetejét (vagy ameddig szép barba nem lesz), hogy ropogós legyen a bőre.

A káposzta elkészítése:

Közben a káposztát kb. fél cm vastag csíkokra, a lila hagymát fél karikákra vágjuk.
A liba alól kikanalazott forró libazsírra tesszük a hagymát, elkeverjük és és már tesszük is hozzá a lilakáposztát.

Magas hőmérsékleten pirítjuk és közben sűrűn kevergetjük, nehogy megégjen. Ha összeesett, megszórjuk cukorral, és néhány percig magas hőfokon tovább pirítjuk. Ha esetleg égni kezd, tegyünk még alá kevés zsírt.
Ezután sózzuk, felöntjük vörösborral és fedő alatt körülbelül 25 percig pároljuk, csendes tűzön, míg megpuhul, de roppanós marad a káposzta.
Végül frissen őrölt köménnyel fűszerezzük, elkeverjük a balzsamecettel, és egy-két perc elteltével lehúzzuk a tűzről.

A krumpli elkészítése:

A krumplit héjában sütjük. Először jól megtisztítjuk, majd a combokkal együtt sütjük alufóliába csomagolva.
A puhaságát villával ellenőrizzüök, ha puha kivesszük, megpucoljuk, hozzzá adjuk a héjából kinyomott, sült fokhagymát és annyi szaftos libazsírt a combok alól, amennyivel jó krémes állagú lesz.

A maradék vörösbort elfogyasztjuk mellé és ha elfogyott, nyitunk még egyet.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

 

Vissza a listához