Hozzávalók 5-6 személyre:
1 konyhakész fiatal liba, 15 dkg méz, 1 kiskanál majoránna, 3 savanykás alma, 2 hagyma, só, bors, 5 dl húsleves.
Elkészítése:
A libát megmossuk, leitatjuk róla a nedvességet, ezután kívül-belül sózzuk, borsozzuk és bedörzsöljük majoránnával. Az almát, hagymát meghámozzuk, négy felé vágjuk, majd a liba hasüregébe tesszük.
A nyílást hústűvel, vagy fogvájóval összetűzzük és a libát tepsibe tesszük. Aláöntünk 2-3 dl húslevest és a sütő közepes fokozatán két óráig sütjük.
Ezután felemeljük a hőmérsékletet 200°C-ra és a libát megkenegetjük mézzel. 60 perc után újra bekenjük mézzel és még egy óráig sütjük. Közben saját levével is locsolgatjuk, ha szükséges, pótoljuk a húslevesből a lét alatta, és pirosra sütjük.
A fölösleges zsiradékot leöntjük, a pecsenyelevet átpasszírozzuk és tálaláskor a felbontott liba alá öntjük.
Pezsgős káposztával tálaljuk, mellé pedig egy(-két) pohár finom magyar száraz fehér bort kortyolgatunk.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!